Tunnetko jonkun, joka pitää uhkapelaamisesta? Saatat kenties itsekin kuulua tähän suureen joukkoon. Pysyykö pelaaminen täysin hallinnassa, vai epäiletkö, että kyse saattaisi olla peliongelmasta? Seuraavaksi esitellään kymmenen sellaista selkeää merkkiä ja peliriippuvaisuuteen viittaavaa seikkaa, jotka auttavat tunnistamaan, milloin pelaamisesta on muodostunut ongelma. Mikäli tuttusi tai sinä itse sovitte suurimpaan osaan näistä kuvauksista, kannattaa silloin toimia.

Valehteleminen

Peliongelmasta kärsiville ihmisille on usein tyypillistä pyrkiä piilottelemaan sitä muilta ihmisiltä Saattaa esimerkiksi olla, että he valehtelevat suoraan päin naamaa kumppaneilleen, perheenjäsenilleen, työkavereilleen tai ystävilleen. Valheiden kautta pelaaja saattaa esimerkiksi yrittää vakuutella, että hän oli jossain aivan muualla kuin pelien ääressä, vaikka tosiasiassa hän on juuri pelannut pitkän tovin rahapelejä.

Menetettyjen rahojen takaisin hamuaminen

Jotkut pelaajat puolustautuvat pelatessaan ja sanovat, että he vain yrittävät saada takaisin häviämiään rahoja. Varsin yleinen väite on se, että kun suuri voitto osuu kohdalle, he lopettavat pelaamisen. Vaihtoehtoisesti kuulee yleisesti sitä, että häviö osui kohdalle siksi että he sattuivat juuri sillä hetkellä vaihtamaan pelistrategiaa tai koska onni ei vaan sattunut olemaan myötä sillä hetkellä. Hävittyjen rahojen perään haikaileminen johtaa usein valitettavasti siihen, että tappion suuruus kasvaa entisestään.

Rahan lainaaminen

cards-619016_960_720Kun talousongelmat alkavat nostaa päätään, alkaa peliriippuvaisuuteen ajautunut henkilö etsiä muita rahanlähteitä. Tällöin he kääntyvät läheistensä tai jopa tuiki tuntemattomien puoleen kysyäkseen vippiä. Useimmiten oikeaa syytä rahan lainaamiselle ei paljasteta, vaan sen voidaan sanoa olevan jotain oikeasti tärkeää asiaa varten. Pahimmissa tapauksissa on käynyt jopa niin, että peliaddikti on käyttänyt luottokorttinsa tappiin tai marssii pankkiin pyytämään lainaa.

Varastaminen tai petos pelaamisen mahdollistamiseksi

Rahallisista tappioistaan huolimatta ongelmapelaajat jatkavat pelaamista ja heidän rahatilanteensa muuttuu yhä kurjemmaksi. Rahan lainaaminen kavereilta tai perheeltä ei enää olekaan riittävä apu. Rahoittaakseen peliharrastustaan ja ratkaistakseen ongelmansa jackpotteihin osumalla pelaaja kääntyy rikolliselle polulle. Varastaminen käy mielessä ja ehkä toteutuukin.

Pelaaminen siksi, että unohtaisi arjen huolet

Jotkut uhkapelaajat pelaavat siksi, että he saisivat ajatuksensa herpaantumaan ongelmistaan ja sitä kautta vähentäisivät stressin tunnetta. Peli ei ole enää tässä vaiheessa puhtaasti viihdettä, vaan jotain, jota käytetään paremman olon aikaansaamiseksi ja siksi, että halutaan paeta jotain asiaa. Lopulta tilanne kääntyy siihen, että pelaamisestakin tulee ongelma, ja kierre on syntynyt.

Pakkomielle pelaamiseen

Kun tämä piirre nousee esille, ei pelaaja kykene lopettamaan pelaamisen ajattelemista. Heidän mielessä pyörivät kaikki viimeksi pelatut pelit ja myös suunnitelmat siitä, mitä pelejä seuraavaksi aikoo pelata ja miten. Mikä tahansa syy on riittävän hyvä pelaamaan lähtemiselle.

Kyvyttömyys lopettaa pelaamista hetkellä millä hyvänsä

Monet uhkapelaajat ovat hyvin tietoisia siitä, ettei heidän oikeasti kannattaisi pelata niin paljoa. He saattavat haluta lopettaa pelaamisen ja aidosti suunnitella tekevänsä sen. Usein peliriippuvainen ihminen päättääkin lopettaa pelaamisen, mutta retkahtaa kerta toisensa jälkeen. Pelihimo on niin valtava, ettei sitä pysty enää vastustamaan.

Yhä enemmän ja enemmän rahaa pelaamiseen

Aivan kuten sellainen ihminen, joka kärsii huumeaddiktiosta tai alkoholismista, myös peliongelmaiset kokevat tarvetta pelata yhä suuremmilla summilla voidakseen saada pelaamisesta samanlaista nautintoa kuin aiemmin. Toisin sanoen pelaajien tulee panostaa yhä enemmän rahaa peleihin saadakseen samanlaisen kutkutuksen tunteen. Valitettavasti on usein niin, että mitä enemmän he pelaavat, sitä enemmän he häviävät.

Pelaaminen muodostuu tarpeeksi

Jotkut pelaajat eivät oikeasti pysty lopettamaan pelaamista. Mikäli pelaamisen yrittää lopettaa, saattaa nousta vieroitusoireita kuten kärsimättömyyttä, kiukkua, kireyttä tai raivoa, kun ihminen ei enää saakaan pelata.