Uhkapeliriippuvuus – nopeasti kehittyvä, kallis addiktio

Suomi on maa, jossa uhkapelit ovat hyvin paljon esillä, vaikka niistä ei paljoa puhuta. Jokaisessa kioskin tai kaupan kulmassa on oma pelikoneensa, kotimaisia pokerivoittajia on ylistetty mediassa ja monesti pelaaminen nähdään varsinkin nuorten keskuudessa hyvin tavallisena aktiviteettina. Asenne pelaamista kohtaan on myös vuosien varrella selvästi muuttunut positiivisemmaksi ja yksi hyvin havainnollistava esimerkki tästä on suomalaisten nettikasinoiden määrän räjähdysmäinen kasvu. Kaiken tämän myötä Suomi on maa, jossa uhkapelaamiseen liittyvät ongelmat ovat olleet vuosien varrella jatkuvassa kasvussa, minkä takia uhkapeliriippuvuutta on syytä tuoda esille.

Yleistä uhkapeliriippuvuudesta

slot-machine-358248_960_720Siinä missä huumeriippuvuus, alkoholismi ja moni muu addiktio ovat vahvasti fyysisiä addiktioita, on uhkapeliriippuvuus luonteeltaan toiminnallinen riippuvuus. Silloin ihminen alkaa jatkuvasti käyttämään omia rahojaan (tai pahimmillaan lainattua rahaa) pelaamiseen hyvin jatkuvalla aikavälillä. Kun omat rahat eivät enää riitä pelaamiseen tai pelaaminen alkaa haitata normaalia elämistä taloudellisesti, ajallisesti tai sosiaalisesti, alkaa ongelma olemaan jo kehittymässä, ellei ole jo kehittynyt vakavaan pisteeseen.

Tutkimusten mukaan noin 3% suomalaisista ovat uhkapeliriippuvaisia, mikä on huolestuttavan suuri numero, sillä esimeriksi Pohjoismaissa tämä luku on yleensä huomattavasti alle 2%. Suomessa uhkapeliriippuvuus on erityisesti rahapeliriippuvuuden muodossa, jossa Veikkauksen ja Rayn tarjoamat rahapelit aiheuttavat suuren osan ongelmista. Huomioon otettavaa on kuitenkin se, että suurin osa suomalaisista pelaa rahapelejä jossain muodossa – tarkemmin sanoen 80% suomalaisista on ilmoittanut pelanneensa vähintään kerran vuodessa jotain rahapeliä. Monien kohdalla vastuullinen pelaaminen, josta saat kätevästä lisätietoa linkistä vastuullinen-pelaaminen.com, on mahdollista ja oikein toteutettuna se onkin loistava keino rentoutua ja pitää hauskaa.

Uhkapeliriippuvuuden kehittyminen

Vaikka usein kuvitellaankin, että uhkapeliriippuvuutta on vaikea saada, on tämä uskomus virheellinen. Sen kehittyminen on varsin helppoa jopa normaalille ihmiselle, sillä uhkapelit luonteeltaan aiheuttavat aivoissa todellisen dopamiiniryöpyn voittojen kohdalla. Yhden suuren voiton saaminen voi jo vääristää ihmisen kuvaa uhkapeleistä huomattavasti ja saman tunteen jahtaaminen voi nopeaa muodostua tavaksi – pahimmassa tapauksessa voittojen jahtaamisesta voi tulla pakkomielteistä.

Eräs erityisen tärkeä tekijä, mikä pitää ottaa huomioon uhkapeliriippuvuuden kohdalla, on nuorten erityinen herkkyys tälle addiktiolle. Nuorilla ihmisillä on paljon vaikeampi hahmottaa sitä, miten todennäköistä pelaamisessa voittamisen todennäköisyydet ovat ja omat rahat tulee helposti tuhlattua silloin raha-automaatteihin ja vastaaviin uhkapeleihin. Suomessa rahapeleihin on myös nuorilla varsin helppo addiktoitua, sillä monissa paikoissa raha-automaatteja koskeva ikärajan valvonta on hyvin heikkoa, vaikka sen parantamisen eteen onkin vuosien varrella tehty paljon töitä.

Yleiset haitat

Kuten monissa muissa toiminnallisissa riippuvuuksissa, ei tässäkään ole juuri mitään fyysisiä haittapuolia olemassa. Psyykkisiä haittapuolia löytyy kuitenkin, joita ovat esimerkiksi kasvanut masennusriski, kasvanut stressin määrä ja mahdollinen ahdistuneisuus. Kaiken kaikkiaan psyykkiset haittapuolet usein muodostuvat sosiaalisten haittojen tuomien ongelmien mukana, jotka myös voivat vaikuttaa osittain ihmisen fyysiseen terveyteen. Esimerkiksi stressin ja verenpaineongelmien välillä on suora yhteys.

Sosiaalisia haittoja löytyy useita, sillä pelaaminen vahingoittaa erityisesti itseään ja omaa lähiympäristöään paljon. Ongelmia ovat mm. velkaantuminen, ihmissuhdeongelmat ja todennäköisesti rankan pelaamisen myötä ilmentyvät työpaikkaongelmat. Loppujen lopuksi nämä tekijät usein romahduttavat ihmisen elämänlaadun nopeaa, joka altistaa useille muille psyykkisille haitoille. Uhkapeliriippuvaisten on esimerkiksi todettu olevan alttiimpia päihdeongelmille kuin muun väestön.

Yhteenveto

Vaikka monesti suomalaisten riippuvaisuuksista puhuttaessa päihdeongelmat nousevat melkein aina etusijalle, on uhkapeliriippuvuus myös varsin yleinen ja vakava ongelma. Se on kaikilla tavoin ihmisen elämänlaatua pilaava tauti, joka usein johtaa taloudellisiin ja sosiaalisiin ongelmiin, kun uhkapelit vievät kaiken ihmisen ajan ja rahan, jota vain on käytettävissä.

Reply