Internet-addiktio alkaa olla maailmanlaajuinen ilmiö – kuinka pienentää omaa addiktoitumisriskiä?

Internet-addiktio on länsimaissa yllättävän yleinen addiktion muoto. Sitä voidaan verrata alkoholismiin tai muihin addiktioihin, mutta siinä missä viina vetää alkoholistia puoleensa kuin sokeri kärpästä, on internet-addikti koukussa nettiin. Ellei tällainen henkilö pääse vähään aikaan nettiin, hänellä saattaa ilmetä vieroitusoireita. Addiktille saattaa olla välttämätöntä esimerkiksi tarkistaa vähän väliä koripallo tulokset netistä. Käytös saattaa tuntua addiktin läheisistä oudolta, mutta addiktista itsestään käytös saattaa tuntua täysin normaalilta ja hänestä saattaa tuntua välttämättömältä toimia juuri siten kuin toimii. Länsimaiden lisäksi ongelma alkaa olla yleinen myös kehittyvissä maissa.

Algeriaan on avattu Afrikan ensimmäinen nettiaddikteille suunnattu klinikka

Pohjois-Afrikassa sijaitsevassa Algeriassa nettiaddiktion ongelma tunnistetaan ja osa pitää sitä jo jopa maan kansallisena vitsauksena. Tämän vuoksi Algeriaan onkin avattu nettiaddikteille suunnattu klinikka – ensimmäinen laatuaan Afrikan mantereella – jossa addiktion kierre pyritään katkaisemaan. Se, että kehittyvässä Algeriassa on tarvetta tällaiselle klinikalle kertoo ilmiön maailmanlaajuisesta luonteesta.

Vaikka Algerialaisissa kotitalouksissa internetyhteys ei vielä olekaan niin yleinen hyödyke kuin vaikkapa Suomessa, jossa internetyhteys löytyy lähes joka kodista, niin tästä huolimatta yhä useampi algerialainen addiktoituu netin käytöstä. Erityisen koukuttava sivusto Algeriassa on Facebook, joka on maassa kovin suosittu. Monet maan kaupat ja muut yritykset ovat huomanneet tämän ja kirineet kovaa vauhtia nettiin.

Maan pääkaupungin metrossa voi nähdä ihmisiä näpyttelemässä älypuhelimiaan aivan kuin Välimeren Euroopankin puoleisissa maissa ja internetkahvilat tarjoavat myös mielellään netin käyttöön niille, joilla ei sitä muutoin ole käytössään. Viime vuosina nettiyhteydet ovat nopeutuneet Algeriassa huomattavasti, mikä selittänee osittain addiktioiden syntymistä. Toisaalta nopeutuneet yhteydet ovat tarjonneet uusia mahdollisuuksia, mutta addiktoitumisen riskin kasvaminen on asian ikävä kääntöpuoli.

Ihmissuhteisa huolehtiminen vähentää nettiaddiktion syntymisen vaaraa

Nykyaikainen ihminen viettää lähes väistämättä jonkin verran aikaa netissä. Kuinka sitten voidaan välttää addiktioiden syntyminen? Ehkä kaikista tärkeintä on huolehtia siitä, että elämässä on muutakin mielekästä tekemistä kuin netissä roikkuminen. On tärkeää huolehtia, ettei ihmissuhteiden hoitaminen tai rakentaminen jää pelkästään netin varaan, vaan ystäviä on olemassa oikeassa, netin ulkopuolisessakin, elämässä. Vaikka netti toisaalta helpottaa yhteydenpitoa, se myös helposti tekee ihmissuhteista aikaisempaa pinnallisempia. Kertakäyttöihmissuhteet ovatkin valitettavasti nykypäivää, mikä ei sinällään ole pelkästään netin vika, mutta toki netti voi osaltaan auttaa tällaisten kertakäyttöisten ihmissuhteiden ylläpitämisessä.

Jos oma netinkäyttö huolettaa, kannattaa hakea ajoissa apua. Saatat huomata olevasi ärtynyt, ellet jostakin syystä pääsekään säännöllisesti nettiin tai saatat huomata, että netin ulkopuolisesta elämästä on kadonnut mielekkyys. Et ehkä edes muista, milloin olet viimeksi tavannut ystäviäsi netin ulkopuolella tai milloin olet kirjoittanut läheisellesi perinteisen kirjeen ja lähettänyt sen etanapostilla. Huomaat kenties, että ihmissuhteesi ovat väljähtyneet tai katkenneet kokonaan netissä vietetyn liiallisen ajan vuoksi. Jos näin on päässyt käymään, pitäisi hälytyskellojen viimeistään soida ja on aika laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Nettiaddiktiosta on mahdollista päästä eroon, mutta se vaatii addiktin omaa halua ja voimakasta tahtoa. Kukaan ei voi pakottaa addiktia parantumaan, olipa kyse sitten alkoholismista, huumeongelmasta, peliriippuvuudesta tai nettiaddiktiosta.

On hyvä viettää netittömiä päiviä verkon ulottumattomissa

Toisinaan on hyvä viettää täysin netittömiä päiviä ja lähteä vaikkapa luontoretkelle. Luonto on tutkitusti oivallinen paikka rentoutumiseen ja ainakin se on hyvä paikka päästä eroon netistä. Aina ei tarvitse olla kaikkien saavutettavissa ja tämä oivallus voi olla askel kohti nettiaddiktiosta irtautumista. Moni nimittäin seuraa lähes maanisesti esimerkiksi ystäviensä Facebook-postauksia ja postaa itsekin ahkerasti kuulumisiaan useissa sosiaalisen median kanavissa. Tällainen toiminta saattaa luoda tunteen siitä, että aina olisi oltava toisten tavoitettavissa, mikä ei tietystikään pidä paikkaansa. Kannattaakin harkita, onko internetyhteys välttämätön esimerkiksi älypuhelimessa, vai riittäisikö pelkkä kotiin sidottu nettiyhteys. Puhelin nettiyhteys auttaa monissa tilanteissa, mutta jos huomaat räpeltäväsi kännykkää silloinkin, kun tapaat ystäväsi pitkästä aikaa, on kenties aika harkita kännykän nettiyhteyden mielekkyyttä.

Jos sinulla jo on nettiaddiktion oireita, saatat ensin tuntea ärtymystä tai muuta huonoa oloa ollessasi netin ulottumattomissa. Kuitenkin nämä oireet yleensä häviävät pian, ellet ole jo täysin addiktoitunut, ja saatatkin hyvin pian huomata, kuinka mukavia elämyksiä netin ulkopuolinen maailma parhaimmillaan tarjoaakin. Tämä saattaa houkutella sinut jättämään netin käytön vähemmälle ja nauttimaan elämästä enemmän.