Ennen kuin tutustut erilaisiin riippuvuustyyppeihin, on hyödyllistä ymmärtää muutamia riippuvuuden yleisiä elementtejä.

Palkitsemisjärjestelmä

Riippuvuus häiritsee normaalia aivojen toimintaa, erityisesti palkitsemisjärjestelmässä.

Kun teet jotain, mitä pidät nautinnollisena, olipa se sitten parhaan ystäväsi kanssa hengailua, viinipullon juomista tai kokaiinin käyttöä, tämä palkitsemisjärjestelmä vapauttaa välittäjäaineen dopamiinia yhdessä muiden kemikaalien kanssa.

Toisin kuin yleisesti luullaan, dopamiini ei näytä todella aiheuttavan nautinnon tai euforian tunnetta. Sen sijaan se näyttää vahvistavan aivosi yhteyttä tiettyjen asioiden ja mielihyvän tunteiden välillä, mikä saa sinut etsimään näitä asioita uudelleen tulevaisuudessa.

Himo ja suvaitsevaisuus

Halu kokea tämä euforia uudelleen voi laukaista himoa aineelle tai käyttäytymiselle, varsinkin kun kohtaat samoja vihjeitä (kuten esimerkiksi juhlissa, joissa ihmiset juovat). Nämä himot ovat usein ensimmäinen merkki riippuvuudesta.

Kun jatkat aineen käyttöä tai käyttäytymistä, aivosi tuottavat edelleen suurempia määriä dopamiinia. Lopulta se tunnistaa, että aivoissasi on jo paljon dopamiinia, ja alkaa tuottaa vähemmän vasteena normaaleille laukaisijoille.

Yksi ongelma on kuitenkin: aivosi palkitsemisjärjestelmä tarvitsee edelleen saman määrän dopamiinia toimiakseen kuin sen pitäisi.

Ennen pitkää sinun on käytettävä enemmän ainetta korvataksesi sen, mitä aivosi eivät vapauta. Tätä vaikutusta kutsutaan toleranssiksi.

Kiinnostus muuhun toimintaan

Kun riippuvuus kehittyy, on yleistä, että kiinnostus harrastuksiin ja muihin asioihin, joista olet nauttinut, menettää.

Tämä tapahtuu, koska aivosi eivät enää tuota paljon dopamiinia vastauksena luonnollisiin laukaisimiin, kuten seksiin tai taiteen tekemiseen.

Vaikka haluat lopettaa aineen käytön tai käyttäytymisen, saatat tuntea, että tarvitset niitä edelleen voidaksesi tuntea olosi hyväksi kaikesta.

Hallinnan menetys

Riippuvuuteen liittyy yleensä kyvyttömyys hallita päihteiden käyttöä tai tiettyjä käyttäytymismalleja. Tämä voi johtaa muun muassa työpaikan menettämiseen, terveysongelmiin ja ihmissuhteisiin.

Vastauksena saatat päättää lopettaa aineen tai käyttäytymisen, mutta huomaat, että epäonnistut jatkuvasti parhaimmista yrityksistäsi huolimatta.

Mitä tietää kemiallisesta riippuvuudesta

Kemikaaliriippuvuudesta voi olla hankala puhua, koska päihteiden väärinkäyttö, riippuvuus ja riippuvuus ovat usein sekaannusta.

Osittain tästä syystä Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) uusin painos suosittelee termin “päihteiden käyttöhäiriö” käyttöä. Tämä luokittelu sisältää enemmän diagnostisia kriteerejä, jotka auttavat terveydenhuollon ammattilaisia ​​erottamaan lievät, keskivaikeat ja vaikeat tapaukset.

Monet asiantuntijat pitävät sitä myös parempana, koska se välttää termejä, kuten “väärinkäyttö”, mikä voi entisestään leimauttaa riippuvuutta ja estää ihmisiä hakemasta apua.